Kirkkoherraehdokas esittäytyy : Matti Nikkanen

Matti Nikkanen kuva.jpg

Matti Nikkanen

1. Mitä haluat kertoa itsestäsi?

Olen 44-vuotias mies, jonka juuret ovat Pohjanmaan rannikkoseudulla. Kokemusta papintyöstä on kertynyt viljalti erilaisista tehtävistä. Hakkapeliittojen jäljillä Keski-Euroopassa vietettyjen vuosien jälkeen on hyvä asettua takaisin Suomeen. Mahdolliseen tulevaan kirkkoherran tehtävään suhtaudun innolla ja suurella antaumuksella.

1. Miksi haet Mustasaaren suomalaisen seurakunnan kirkkoherraksi?

Haluan palvella kirkkoamme paikalla, joka tarjoaa parhaimmat mahdollisuudet rakentaa Kristuksen seurakuntaa Herransa ja jäsentensä näköiseksi. Samalla etsin itselleni uutta kotipaikkaa, jossa ihmisten kanssa on hyvä elää arjessa ja juhlassa.

1. Mitkä kolme asiaa näet tärkeimpinä kirkkoherran työssä?

Olen kirkkoherrana seurakuntalaisten tavoitettavissa nopeasti ja tilanteen vaatimalla tavalla. Johdan seurakunnan hallintoa läpinäkyvästi ja seurakunnan jatkuvuuden turvaten. Olen reilu esihenkilö ja seurakuntalaisten luotettava tuki.

1. Mikä on vahvuutesi johtamistyössä?

Olen kärsivällinen ja tasapuolinen johtaja. Pyrin oikeudenmukaisuuteen ja kohtuullisuuteen. Pidän seurakuntalaisteni puolta. Olen reilu yhteistyökumppaneita kohtaan. Löydän ongelmiin ratkaisut. Kuuntelen ihmistä herkällä korvalla ja otan kaikki elämäntilanteet huomioon, jotta seurakuntalaiset ja työntekijät tuntevat olonsa turvalliseksi ja ketään ei laiminlyötäisi.

1. Millä tavoin ajattelet, että voisit jatkaa kodikkaan ja lämpimän seurakunnan perinteen jatkumista?

Kodikas ja lämmin perinne rakentuu niiden ihmisten varaan, jotka panostavat yhteisöön. Minusta tulisi tuon yhteisön jäsen elämäni eri saroilla. Yhteisö olisi avoin ja se toivottaisi kaikki lämpimästi tervetulleeksi yhteyteensä, jotta kukaan ei vastoin tahtoaan jäisi ulkopuolelle. Seurakunta kunnioittaisi niiden ratkaisua, jotka eivät halua kuulua seurakuntaan, mutta etsisi samalla sopivilla tavoilla yhteyttä myös etäämmällä oleviin.

1. Miten kehität vapaaehtoistyötä?

Pappina tehtäväni on rohkaista, tukea ja ohjata vapaaehtoista työtä tekeviä. He ovat ystäviäni ja työtovereitani, joita ilman en voisi tehdä työtäni täysipainoisesti. Pidän heihin säännöllisesti yhteyttä kuten ystäviin pidetään yhteyttä. Vapaaehtoiset antavat seurakunnalle sen kasvot. Päätän seurakunnan asioista luottamushenkilöiden ja vapaaehtoisten kanssa yhdessä enkä koskaan heidän ohitseen. Huolehdin vapaaehtoisten kouluttamisesta ja esimerkiksi vakuutusturvan järjestämisestä, jotta vapaaehtoiset olisivat parhaiten varustettuja myös vaikeissa ja yllättävissä tilanteissa.

1. Miten usko näkyisi kirkkoherran työssäsi?

Olen vahvuuksineni ja heikkouksineni yksi kristitty muiden joukossa. Usko antaa nöyryyttä silloin kun luulen itse onnistuneeni, vaikka kaiken takana on Jumala. Usko antaa rohkeutta silloin kun pelkään epäonnistuvani ja luulen jääneeni yksin, vaikka Jumala ei koskaan hylkää ja on kanssani silloinkin, kun siltä ei tunnu.

1. Mitä muuta haluat sanoa tämän haastattelun lukijoille?

Toivotan kaikille lukijoille runsasta Jumalan siunausta. Jumala siunaa meitä pyytämättäkin. Jotta me tämän myös huomaisimme, kuuluu kristillisiin tapoihin välittää siunausta toinen toisillemme niin sanoilla kuin teoilla. Papintyö ei pohjimmiltaan eroa siitä, mitä kaikki kristityt yhdessä ja erikseen on kutsuttu tekemään.

Ystävällisin terveisin

Matti Nikkanen