Velkaongelman voi selättää

Kun huomaat, että rahasi eivät riitä arjessasi, on syytä pysähtyä. Istu alas ja käy läpi pankkitilisi tilitiedot ja tarkastele kulutustasi. Mihin rahasi oikeastaan menevät? Voit avuksesi laittaa kulusi vaikka erilliselle ruutupaperille esimerkiksi ryhmittelemällä niitä: asuminen, ruoka jne. Erityisen tärkeää omien rahojen käytössä on oltava, mikäli tulosi ovat epäsäännölliset tai olet työtön. Jos olet velkaantunut tai velkakierteessä, voit katkaista sen.

Mieti pakolliset kulusi:

-asumisulut (vuokra, vastike, asuntolaina ja korko, sähkö, vesi, jne.) Olisiko näistä mahdollista säästää? Pienempi asunto? Pohdi vaihtoehtojasi.

-ruokamenot (käytkö kaupassa suunnitelmallisesti vai impulsiivisesti, päivittäin vai viikoittain? Syötkö usein ulkona? Suunnittele viikon ruokaostoksesi ja käy kaupassa vain kerran viikossa ja huomaat ruokakulujesi pienenevän.

-Auto, muu kulkuväline? Kilpailuta vakuutukset. Tarvitsetko välttämättä autoa? Voisiko vakuutusmaksuissa säästää laittamalla auto seisontavakuutukseen? Onko autosi niin vanha, että siinä kannattaa pitää kaikkia vakuutuksia?

-Lainat ja niiden kuukausilyhennykset (asunto, auto, muu hankinta jne.). Tarkastele kulujasi. Jos sinulla on useita pienlainoja, vippejä jne. ja kohtuullisen säännöllinen tulotaso, ota puhelin ja soita omaan pankkiisi ja keskustele mahdollisuudesta ottaa yksi isompi laina, jolla maksat pienet kerralla pois ja lyhennät senä jälkeen vain yhtä lainaa omaan pankkiisi.

-Muut menot: puhelin, vaatekulut, hygienia, liikunta jne. Mieti, mitkä ovat pakollisia. Mieti kulutus- ja ostotottumuksiasi. 

Tärkeintä on, että pysäytät yli varojesi elämisen, tutkit rehellisesti omia kulujasi ja kulutustottumuksiasi. Näin pääset selville parhaiten, miten olet päätynyt tilanteeseen, jossa velkaannut jatkuvasti. Pääset kyllä arkesi raha-asioiden herraksi, kun alat tehdä järkeviä päätöksiä raha-asioidesi suhteen.

 

Tietoa muualla verkossa:

http://www.kkv.fi (Kilpailu- ja kuluttajavirasto)

https://oikeus.fi/oikeusapu/fi/index/talous_ja_velkaneuvonta.html

https://www.kkv.fi/Tietoa-ja-ohjeita/Maksut-laskut-perinta/

https://www.martat.fi/marttakoulu/ruoka/kestava-ruoka/edullinen-kotiruoka/

https://ruoka-apu.fi/