Päätöksenteko

Seurakuntayhtymässä jokaisella seurakunnalla on seurakuntaneuvosto, joka johtaa seurakunnan toimintaa.  Seurakuntaneuvoston jäsenet valitaan seurakuntavaaleissa.  Kirkkoherra on neuvoston puheenjohtaja. Seurakuntaneuvosto päättää niiden varojen käytöstä, jotka seurakunnalle osoitetaan seurakuntayhtymän talousarviossa. Seurakuntaneuvosto käsittelee pääosin samoja asioita kuin kirkkoneuvosto, ellei tehtäviä ole määrätty yhtymän yhteiselle kirkkoneuvostolle.

Yhtymän ylin päättävä elin on yhteinen kirkkovaltuusto. Valtuusto päättää esimerkiksi yhtymän talouden päälinjoista.  Myös yhteisen kirkkovaltuuston jäsenet valitaan seurakuntavaaleissa.

Yhtymän yhteinen kirkkoneuvosto johtaa yhtymän toimintaa, taloutta ja hallintoa.  Yhteinen kirkkoneuvosto toimii myös yhteisen kirkkovaltuuston valmistelevana ja täytäntöönpanevana elimenä.

Seurakuntavaalit 2022

Seurakuntavaalit toimitetaan neljän vuoden välein. Marraskuussa valitaan 367 seurakuntaan yhteensä lähes 8 000 uutta luottamushenkilöä.

Seurakuntavaalit ovat ennen kaikkea paikalliset vaalit, joissa seurakuntalaisten joukosta valitaan henkilöt suunnittelemaan toimintaa seuraavalle nelivuotiskaudelle. Seurakuntavaaleissa pääset vaikuttamaan oman seurakuntasi tulevaisuuteen.

Mistä kaikesta seurakuntien luottamushenkilöt päättävät? Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Äänestä sellaisena kuin olet – olet uskottu, toivottu ja rakastettu

Äänestäminen on hyvä tapa vaikuttaa oman seurakuntasi asioihin. Olemme kaikki tervetulleita kirkkoon ja äänestämään. Me kaikki olemme uskottuja, toivottuja sekä rakastettuja.

Tutustu vaalien teemoihinLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Kuka voi äänestää seurakuntavaaleissa?

Seurakuntavaalit ovat edelleen ainoat valtakunnalliset vaalit, joissa 16-vuotialla on äänioikeus.

Seurakuntavaaleissa saavat äänestää viimeistään vaalipäivänä 16 vuotta täyttävät evankelis-luterilaisen kirkon jäsenet. Rippikoulua tai konfirmaatiota ei edellytetä äänestämiseen, jäsenyys riittää. Kirkkoon liittymisen tulee olla rekisteröity 15.8.2022 mennessä.